top of page
Quaden Makelaars Nederland Duitsland

Bouwkundige keuring van je

( nieuwe) huis..

Anker 1

Bouwkundig voorbehoud standaard in koopcontract

Huizenkopers hoeven binnenkort niet meer te vragen om een bouwkundig voorbehoud in de standaard koopovereenkomst. Dit voorbehoud staat vanaf 1 februari 2018 standaard in de koopovereenkomst van de verkopend makelaar.

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben hierover overeenstemming bereikt met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro.

Een bouwkundig voorbehoud is geen kopersrecht, een keuring kan door de verkoper worden geweigerd. Ook de koper kan er desgewenst vanaf zien. In al die gevallen moet het voorbehoud zichtbaar worden doorgehaald in de verkoopovereenkomst.

Hoge herstelkosten

Met een bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek blijkt dat de kosten van direct noodzakelijk herstel en achterstallig onderhoud boven een afgesproken maximum uitkomen. 

Het voorbehoud kan wel worden geschrapt, maar alleen als de verkoper er niet mee instemt, of als de koper een bouwkundige keuring niet nodig vindt. 

Bouwkundig voorbehoud doorstrepen

Tot nu toe moet een koper altijd aan de verkoper/verkoopmakelaar vragen een bouwkundig voorbehoud toe te voegen aan het koopcontract. ‘Dat wordt straks omgedraaid: het bouwkundig voorbehoud staat dan standaard in de koopovereenkomst vermeld. Het moet echt worden doorgestreept als de verkoper een bouwkundige keuring niet toestaat, of als de koper ervan afziet’, zegt Steven Wayenberg, juridisch beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.  

‘Als de koper dit voorbehoud niet wordt gegund, dan is koper zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.’

 

 

Overweeg je de koop van een bestaande woning of wil je jouw huis verkopen?

Dan is het sterk aan te raden een keuring te laten uitvoeren. Een dergelijke keuring geeft je immers meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat en eventuele verborgen gebreken van de woning. Op die manier weet je goed wat je koopt of verkoopt.

Via onze partner Homekeur kun je een 100% onafhankelijke rapportage uitvoeren door het gehele land.

 

Super rapporten. Super Veilig. en dat voor een Superprijs.

Vul hier beneden het formulier in en bestel direct zo'n topkeuring of lees eerst door voor meer informatie over de rapportage en prijs.

Bouwtechnische keuring door Homekeur!

 
Kosten bouwkundige keuring

De kosten voor een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van de grootte van de woning. Voor woningen tot 1000m³ inhoud voert Homekeur al voor €349,00 inclusief BTW een uitgebreide bouwkundige keuring uit. Benieuwd naar ervaringen van anderen? Bekijk dan aan de reviews van de klanten van homekeur.
 
In sommige gevallen zijn de kosten van een bouwtechnische keuring aftrekbaar van de belasting.

Zo is het bij de aankoop van een wat ouder huis mogelijk dat de hypotheekverstrekker vraagt om een bouwkundige inspectie. Ook is een dergelijke inspectie verplicht wanneer uit de taxatie van een woning is gebleken dat de kosten voor het achterstallig onderhoud 10% of meer van de woningwaarde zijn. In beide gevallen zijn de kosten van het bouwkundig rapport aftrekbaar.

 

  • Onze inspecteurs gaan wel de ladder op!

  • Onze inspecteurs gaan een kruipruimte in!

  • Wij kennen geen beperkingen of uitsluitingen.

  • Kunt u elders voordeliger? Let op: Goedkoop is duurkoop!

  • Deskundig, ervaren en gedreven.

 

Deskundige hulp bij bouwtechnische keuringen

De deskundige inspecteurs van Homekeur zijn je graag van dienst. Een inspecteur gebruikt een geavanceerde applicatie, maar heeft ook een jarenlange ervaring én is bekend met de gestelde eisen. Tijdens de aankoopkeuring van het huis wordt een uitgebreide lijst met elementen, door de inspecteur geïnspecteerd en afgewerkt. Daarbij wordt de woning van boven op het dak tot onder in de kruipruimte volledig gecontroleerd.
 
Bij bouwkundige keuringen door Homekeur gaat het om een beoordeling van de volgende elementen:

  • Informatie eigenaar, zoals asbest, VvE, ongedierte, technische installaties

  • Constructie, denk hierbij aan de kapconstructie en het dakbeschot

  • Trappen, hekwerken en balustrades in de woning

  • Conditie van een eventuele dakkapel, kozijn, lood, maar ook dakramen

  • Alle sanitaire groepen zoals badkamer, keuken en toilet

  • Staat en toestand van de vloeren, wanden en plafonds in de woning

  • De conditie van het schilderwerk in de woning

  • Alles met betrekking tot de installaties (water, gas, elektra etc.)

  • Brandveiligheid en ventilatie in het huis

  • Kruipruimte, vloerbalken en fundering

  • Daken, dakpannen, dakbedekking, schoorstenen en overige dakafwerking

  • Goten, overstekken en hemelwaterafvoeren

  • Gevels, metselwerk, gevelbekleding en lateien

  • Kozijnen, schilderwerk, beglazing en raamdorpelstenen

  • Schilderwerk buiten de woning

  • Aanbouw met alles wat daaraan is verbonden, zoals dak, kozijn, gevel etc.

  • Bijgebouwen, opstal, garage, buitentrappen, tuin en overige

  • Een kostenraming met directe kosten, termijnkosten en verbeterkosten

 
De inspecteurs voeren de bouwkundige keuring bij voorkeur uit in jouw aanwezigheid. Op die manier krijgt je direct al een indruk van de conditie van bovengenoemde zaken waarop gelet wordt tijdens de bouwtechnische keuring. Het uiteindelijke bouwkundig rapport geeft vervolgens nog veel meer inzicht in de bouwtechnische staat van de woning.
 
Een bouwkundige inspectie is overigens louter visueel en niet-destructief. Indien onze inspecteur tijdens het onderzoek per ongeluk asbest aantreft, dan zal dit natuurlijk wel vermeld worden in het bouwtechnisch rapport. De inspectie is echter geen asbestinventarisatie. Ook eventuele verborgen gebreken die na het verwijderen van wandafwerkingen, aftimmeringen etc. zichtbaar worden, vallen buiten de scope van deze visuele bouwkundige inspectie.

Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Er is veel onduidelijkheid over het juiste tijdstip voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Moet je het bouwkundig rapport voor of na het bieden laten opstellen? Het is mogelijk om de keuring te laten verzorgen, voordat je een bod doet, tijdens de onderhandelingen of nadat je het koopcontract hebt getekend. Elk tijdstip heeft haar eigen voor- en nadelen die we hieronder voor je op een rijtje zetten.

 

1. Voordat je een bod doet

In theorie is een bouwkundige inspectie vóór het bieden natuurlijk de meest ideale situatie. Op deze manier ben je immers van tevoren op de hoogte van de gebreken van de woning. Hierdoor kunt je jouw bod aanpassen op de uitkomst van het bouwtechnisch rapport. In de praktijk is er vaak echter geen tijd voor een bouwkundige keuring voor het uitbrengen van een bod. Dit in verband met de oververhitte woningmarkt, zoals we die kennen van bijvoorbeeld Amsterdam.

2. Tijdens de onderhandelingen

Het nadeel van deze situatie is dat je geld uitgeeft aan een bouwtechnische keuring, zonder dat je daadwerkelijk weet of je de woning gaat kopen. Het vroegtijdig laten uitvoeren van een bouwtechnisch onderzoek kan je echter wel een gunstige onderhandelingspositie met betrekking tot de vraagprijs van de woning opleveren.

3. Nadat je het koopcontract hebt getekend

Na het tekenen van het koopcontract is er een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Het is hierbij wel aan te raden om onder voorbehoud van de bouwkundige keuring te tekenen en dit op te nemen als ontbindende voorwaarde. Mochten er tijdens de bouwtechnische keuring onverwachte (verborgen) gebreken gevonden worden, dan kan het koopcontract onder deze voorwaarde rechtsgeldig ontbonden worden.

Bouwkundig rapport als resultaat

Het uiteindelijke resultaat van bouwkundige keuringen is een zogenaamd bouwkundig rapport. Dat ontvang je niet alleen digitaal in uw mailbox, maar is daarnaast ook in het eigen woning dashboard te vinden. Dit woning dashboard bevat onder meer foto’s van eventuele gebreken, een uitvoerige analyse van de bouwtechnische staat van het huis, informatie over het energiegebruik van de woning, een energiebesparingsadvies en de verwachte kosten binnen 1 jaar en 5 jaar. 
 
De bouwtechnische rapporten van Homekeur worden erkend door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Anker 2

Wil je de keurig laten uitvoeren voor een pand uit onder portefeuille? Vul dan in:

Quaden Makelaars

Contactpersoon Lilian Notten

046-3020030

Moet je ook je huis nog verkopen?

Gratis Waardebepaling

Test ons vandaag nog uit en kijk direct wat je huis doet met onze BestSeller Methode.

Vul kort je gegevens in en we bellen of mailen je snel.

We nemen binnen 24 uur contact met je op

Je hoeft nergens voor te betalen en je zit ook nergens aan vast

bottom of page